Ha a napelem cella működése érdekel, váratlan helyről is kaphatsz segítséget

Megvannak az előnyei is annak, ha időről időre fel kell keresned egy-egy orvost, gyógyászati üzletet, ugyanis mindig találkozhatsz új arcokkal, vagy régi ismerősökkel. Én is így jártam és járok újra és újra, mivel sajnos rá vagyok szorulva, hogy rendszeresen járjak egészségügyi felülvizsgálatra. Viszont ha már van ez a kellemetlen kötelesség, akkor hozzuk ki belőle a legtöbbet! Mindig igyekszem beszédbe elegyedni valakivel (tudom, ez néha rossz szokás), így legalább sem én, sem a másik nem unatkozunk. Ezen kívül egy csomó hasznos dolgot lehet megtudni, például a napelem cella is egy ilyen téma, amiből egy ilyen alkalommal lettem részben okosítva, részben informálva.

A testvéremék messze laknak, Németországban, így főleg telefonon vagy írásban tartjuk a kapcsolatot. Általában hetente legalább egyszer valamelyikünk keresi a másikat, hogy hírt kapjon a család róluk, mármint az az idősebbik fele, akik nem használnak közösségi médiát. De hát mi is és ők is élik a maguk életét, néha van csak valami jelentős változás. Például a múlt hónapban újságolták, hogy napelem rendszert építtettek a házukra, ami nagy izgalomban tartott mindenkit. Beszámolója szerint már az első hónap végén érezni lehetett, hogy mennyivel kevesebb a rezsijük, annyival is többet tudnak majd félrerakni nyaralásra. Odaát ennek komoly divatja van mostanában, meg úgy egész Nyugat-Európában. Nekem is tetszik egy ideje az ötlet, hogy napenergiával fedezni az áramfogyasztást, de még sosem vettem rá magam, hogy alaposabban körülnézzek a témában. Nem tudom, hogyan működik a rendszer, a napelem cella, az inverter, egyszerűen semmit. Viszont felettébb érdekel, mint minden más modern technológiai fejlesztés és kütyü.

Egyszer, amikor a gyógymasszőrömnél vártam a soromra, ismét akadt társaságom a váróban. Egy nagyjából hasonló korú férfi volt, és láthatóan nagyon nem tudott már mit kezdeni magával, unta a telefonját, az újságokat, mindent. Úgyhogy vettem a bátorságot és beszélgetést kezdeményeztem. Kiderült, hogy nagyra értékeli a társalgást, és nagyon sok mindenről lehetett vele beszélgetni, igazi tájékozott, intelligens fickó volt. Sok témát érintettünk, de amikor szóba hoztam, hogy a testvéremék most telepíttettek napelem rendszert a németországi házukra, egyből felcsillantak a szemei. Mint elárulta, energetikával foglalkozik, és a napelemek az egyik gyengéje. Gyorsan meg is mutatott nekem egy oldalt a telefonján, hogy honnan szokta olvasni a legfrissebb híreket a témában, és hol szokott utánanézni dolgoknak, ha nem jutnak eszébe. Ajánlotta teljes vállszélességgel, hogy ha valamiről tudakozódni szeretnék, érdekelnek a pályázatok, a napelem cella, vagy bármi más ezzel kapcsolatos, akkor ide bátran nézzek föl. Szépen megköszöntem neki, de rápillantani már nem volt időm, mert szólítottak, őt pedig a másik terembe.

Miután hazaértem, szokás szerint úgy éreztem magam, mint akin úthenger ment át. Ez a gyógymasszázs nagyon jó, de az elején valami pokoli, amíg a testem ki nem heveri a megpróbáltatásokat. Szóval amíg kiheverem a megdolgozást, gondoltam lehuppanok a kanapéra és felkeresem a az oldalt, amit az alkalmi beszélgetőpartnerem javasolt. Elnyúltam, és elővettem a telefonomat, majd elkezdtem olvasgatni, nézelődni. Nagyon meggyőző volt ez a honlap, látszik rajta, hogy szakemberek üzemeltetik, akik évek óta ezzel foglalkoznak, vagy legalább is az írók szorosan együttműködnek a szakértőkkel. Rengeteg mindent megtaláltam, amire korábban kíváncsi voltam, például az inverter, a napelem cella, vagy éppen a tartószerkezet működésével, összeállításával kapcsolatban. Igazán hasznosnak bizonyult.

Olyannyira, hogy észre se vettem, és rám esteledett a kanapén heverve, úgyhogy fel kellett kelnem, és akár fájt mindenem, akár nem, foglalkozni kellett az otthoni dolgaimmal. De észben tartottam a napelemes oldalt, és még lefekvés előtt, sőt, még napokkal később is azt bújtam, mert minden érdekelt. Innen jött az ötlet, hogy miért ne csináltatnék én is a házamra? hely van, és szintén nem szeretek sokat fizetni fenntartásra. Mint megtudtam, kamatmentes fejlesztési hitellel még én is simán meg tudnám csináltatni, annyi félretett pénzem még akadt, hogy az önerőt fedezni tudjam. Mikor legközelebb felmentem a weboldalra, már sokkal tájékozott voltam. Kértem is tőlük árajánlatot, és igen rövid időn belül fel is kerestek, majd ezután már csak a helyszíni felmérés és a végleges árajánlat vártak arra, hogy sor kerüljön rájuk.Azt, hiszem, az egyik legjobb döntésemet hoztam meg valaha, biztos vagyok benne, hogy nem fogom megbánni. Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mennyi lesz az az annyi, amennyire éves szinten csökkenti a kiadásaimat.