Balatonfüredre is az autópályán a leggyorsabb utazni

Pár hónapja észrevettem, hogy reggelente mindig nagyon fájnak a lábfejeim. Szoktam tornáztatni meg masszírozgatni, és közben is érzem, hogy fáj egy-két ponton, ahol megnyomom. Elmentem egy talpfájdalmakra szakosodott üzletbe, ahol végeznek vizsgálatot is és nagyon jó tanácsokat tudnak adni, az egyik barátnőm itt kapott egy minőségi talpbetétet, ami nagyon sokat segített neki, mióta a cipőjében hordja. Ő ajánlotta nekem ezt a gyógyszertár-szerű boltot. Megvizsgálták a lábfejem és megállapították, hogy van egy kisebb bokasüllyedésem és nem egyenletesen oszlik el a súly a talpamon. Készítettek nekem egy személyre szabott talpbetétet és kaptam egy beutalót gyógytornára, ahova egy hétig kell járnom, azután már otthon is végezhetem a gyakorlatokat.

Az volt az egyetlen probléma, hogy a kórház, ahol a tornán részt kell vennem, Balatonfüreden van, ami nincs valami közel hozzánk. Egy kicsit vonakodtam, de aztán a gyógyulásom érdekében bevállaltam. Kétnaponta délután kell elutaznom, ilyenkor kicsit előbb eljövök a munkahelyemről, megbeszéltem a főnökömmel. Csak egy hét az egész, meg lehet oldani. Az első utazásom előtt megterveztem az útvonalat és arra jutottam, hogy a leginkább az autópályán éri meg utazni. Ehhez be kellett szereznem autópálya matricát. Már indultam volna a benzinkútra, amikor megállított a férjem az ajtóban és tudatta velem, hogy az autópálya matrica vásárlás már online is véghez vihető. Odahívott a számítógéphez és megmutatta az oldalt, ahol lehet e-matricát venni.

autópálya matrica vásárlás

Az oldalon az autópálya matrica vásárláshoz először ki kell választani a járműkategóriát. Ha valaki bizonytalan ebben, meg lehet nézni, hogy mi szerepel a forgalmi engedélyben: a “J” mezőben egy betű és egy szám jelzi a jármű típusát (személygépkocsi, tehergépkocsi, autóbusz vagy utánfutó). Amennyiben M1 jelzés szerepel a forgalmi engedélyben, úgy a legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas jármű a D1, a több, mint 7 személy szállítására alkalmas pedig a D2 kategóriába esik. A miénk egy átlagos ötszemélyes családi személyautó, úgyhogy a D1 kategóriába tartozik. Ez után az érvényesség időtartamát kell kiválasztani. Nekem elég volt a 10 napos autópálya matrica, mert többet nemigen fogom használni az autópályát, évente nagyjából 3-4-szer utazunk a pályán. Az oldalon sok hasznos tanácsot lehet olvasni arról, hogy az utazások gyakorisága és mennyisége alapján milyen időtartamú autópálya matrica vásárlása ajánlott és éri meg legjobban.

Ezek után a rendszámot kell megadni. Majd az autópálya matrica érvényességének kezdetét lehet módosítani. Ha ezt kihagyjuk, akkor az érvényesség kezdete automatikusan a matrica megvételének időpontja – a matrica díjának beérkezése a számlára. Az oldalon a matrica érvényességét is van lehetőségünk lekérdezni, amennyiben elfelejtettük vagy nem vagyunk benne biztosak, hogy még érvényes. Ehhez meg kell adni az e-mail címünket, a felségjelet és az autó forgalmi rendszámát. Különböző fizetési módokból lehet választani az oldalon. Csak akkor kap érvényességet a matrica, és csak akkor lehet használni, ha visszaigazolták és megkaptuk a matrica sorszámát. Bankkártyával, ismétlődő bankkártyás fizetéssel és online banki utalással is lehet fizetni. Rendszám alapján, elektronikus úton bármikor folyhat ellenőrzés a matricaköteles útszakaszokon, így fontos, hogy mindig érvényes matricával utazzunk az autópályán.

Már aznap érvényessé is vált az autópálya matricám, úgyhogy nyugodtan megkezdhettem másnap a gyógytornát Balatonfüreden. Már ez alatt az egy hét alatt éreztem, hogy sokat javult a tartásom és a talpam állapota. Emellett persze hordom a talpbetétet, ami eleinte nagyon kényelmetlen volt, de mostanra megszoktam és érzem, hogy sokat segít. Örülök, hogy nem futamodtam meg amiatt, hogy nem a szomszédban van a kórház, ahova gyógytornára kell járnom, mert így érzem, hogy gyorsan gyógyulok.