Egy lovaglóbaleset utáni gyógytorna

Mindig is nagyon szerettem az állatokat, szívesen foglalkozom velük és tartózkodom közöttük. Hobbiszinten lovagolok évek óta, a kedvenc állataim közé tartoznak a lovak. Megesik azonban, hogy a ló valami külső hatás miatt hirtelen kezelhetetlenné válik és megvadul. Pontosan ez esett meg velem is nemrégiben, egy poloska repült a lovam szemébe ügetés közben, mire szerencsétlen állat hirtelen megtorpant, én pedig a földre zuhantam. Ennek következtében kiment a térdem, és levált belőle egy darab porc. Ez olyan szerencsétlenül sikeredett, hogy meg is kellett műteni. Emiatt most gyógytornára járok.

Szerencsére viszonylag közel lakom a kórházhoz, azért nem kell sokat sántikálnom, hogy odaérjek. Az ápolónők nagyon kedvesek, fájdalmat okoznak ugyan a gyakorlatok, de tisztában vagyok vele, hogy hosszú távon hasznos lesz, ezért muszáj elviselnem. Fontos, hogy használjam az ízületet, mert így fog sokkal hamarabb meggyógyulni, mintha csak pihentetném.

Feltűnt, hogy egy ideje már melegítő felsőt kell felvennem, hogy ne fázzak a gyógytornához berendezett teremben, mivel már késő ősz van, de a kórháznak ezen a részén még nincs fűtés. Az ápolók is jól fel voltak öltözve. Kérdésemre, hogy mitől van ilyen hideg, azt a választ kaptam, hogy épp felújítják a fűtőberendezést, de már nem tart sokáig ez a fagyos állapot.

Így tehát a kímélő edzések után mindig alig vártam, hogy hazaérjek a szobámba és lekuporodjak a jó meleg radiátor mellé. A gyógytorna mindig annyira kikészítette a térdemet, hogy ilyenkor már csak a fotelben elterülve voltam képes bármit is csinálni.

Pár nap múlva már a kellemesen meleg terem fogadott a kórházban. Legnagyobb meglepetésemre körbenézve nem találtam semmiféle hagyományos fűtőkészüléket, helyette csak egy klímaberendezés fújta kitartóan a meleg levegőt.

Az egyik nővér elmagyarázta, hogy a kórház ezentúl új fűtési módszert alkalmaz, ami nem más, mint a fűtés inverteres klímával. Ez a megoldás azért nagyon hasznos, mert a klímával való fűtés hosszútávon sokkal gazdaságosabb, mint az egyéb, hagyományos fűtési rendszerek. Az inverteres klíma szinte önálló életet él, kitűnően alkalmazkodik a környezetéhez és ennek megfelelően működik. Kiváló a teljesítménye, folyton a ki- és bekapcsolás köztes állapotában működik.

Észrevettem, hogy a levegő is sokkal tisztább. Ez a klímába beépített szűrőnek köszönhető, ami egyúttal tisztítja is a dinamikusan melegített levegőt. Ez nagyon jól jön a gyógytorna közben, amikor a nehezebb gyakorlatok elvégzésénél már kapkodni kell a levegő után.

A torna után jobban utánajártam a készüléknek. Megtudtam, hogy a teremben elhelyezett klíma egy Cascade U-Crown 3 kW teljesítményű gép. Téli üzemben -30 fokig működőképes, ami elég figyelemreméltó. Vannak ugyanis készülékek, amik nem kifejezetten a téli szezonra optimalizálódtak, ennek következtében, ha a levegő eléri a minimum hőmérsékletet, a klímaberendezés magától kikapcsol. A LED kijelzésnek köszönhetően nagyon könnyen használható. Szerencsére gyerekzáras is, úgyhogy bátran ajánlják olyan környezetbe is, ahol sok gyerek fordul meg.

Beavattak abba is, hogy a készülékeket az internetről rendelték, egy bizonyos futesklimaval.com nevű oldalról. Itt hatalmas a választék, mindenki megtalálhatja a céljára, fűtendő helyiségére legalkalmasabb eszközt. Különféle márkájú klímák találhatók a webshopban: a már említett Cascade, Fisher, Gree, Hisense, Midea és Rcool. Mindegyik darab különböző paraméterekkel bír. Aki kisebb helyiséget kíván befűteni, annak elegendő egy kisebb teljesítményű klímát beszereznie, erre jók például a 2,4 kW körüliek. Nagyobb termekbe, szobákba már nagyobb fűtőteljesítményű készülék szükséges, egészen 7,4 kW-ig terjed ezeknek a klímáknak a teljesítménye.

Miután letelt a gyógytornám időszaka, már sokkal jobban éreztem magam, a térdem szinte a régi volt. Már nem is sántítottam, a térdemet ismét megfelelően tudtam hajlítani és nyújtani. Azt hiszem, a lovagolást azonban még egy ideig kénytelen vagyok hanyagolni. A lovardát azonban így is rendszeresen látogatom, segédkezem a lovak ápolásában, etetésében és rendszeresen foglalkozom velük. Ha beköszönt a tavasz, úgy tervezem, ismét lóhátra ülök majd és az eddiginél is sokkal óvatosabban bánok majd a lovammal. Addig is be kell érnie etetéssel és simogatással.