Gyógytorna és addiktológus – mindenre van megoldás, csak keresni kell

Vannak köztünk jó páran, akiket rendkívüli feladatok elé állít a sors, és meg kell próbálniuk megbirkózni velük, hogy visszakapják a régi életüket! Ezúttal azért ragadtam billentyűzetet, mert nagyon érzelemdús beszélgetésekben volt részem az ünnepek alatt többekkel, és nagyon felemelő történeteket hallottam, amik azóta is lelkesítenek.

Egyik unokatestvérem mesélte el egy közeli barátjáról, hogy olyan neurológiai betegséggel küszködött, ami után szinte újra meg kellett tanuljon járni. A mozgásterápia már nem jár gyerekcipőben, de unokatesóm azt mesélte, hogy mint mindennek, ennek is van egy meghatározó érzelmi háttere. Olyan gyógytornászhoz kerülni, akiben emberileg is megbízunk és lelkesít minket a hozzáállásával, nem csak a szakértelmével, nagyjából el is döntheti, hogy sikeres lesz-e az adott folyamat. Legalábbis ők így élték meg. Az említett barátnak nagy szerencséje volt ezzel, és a koordinációja teljesen visszatért mostanra, és szinte újrakezdheti ennek köszönhetően az életét.

De nem ez volt az egyetlen, rokonságunkban meglepetésszerűen előforduló friss történet, amitől rádöbbentem: a gyógyászat nagyon szerteágazó, és olyan területei is vannak, amelyek nem tartoznak a megszokottak, és gyakran tárgyaltak közé. Olyan szempontból legalábbis, hogy többet kell keresni a legjobb szakembert, vagy éppen szakértői csapatot, nagyobb diszkrécióra van szükség, mert társadalmilag érzékeny a téma, de aki keres, az talál! A másodunokatestvéremről kiderült, hogy sokáig alkoholproblémai voltak, ezért addiktológus segítségét kellett kérje. Nem is akármilyen addiktológusét, hanem a linken található Felépülési Központ egyik szakemberéét, aki egy kiváló csapat részeként tett meg mindent az ő felépüléséért is. Ráadásul egy kellemes atmoszférát biztosító vidéki, barátságos környezetben.

De az ún. “Felépülési Központig” eljutni is hosszú út volt. Nem annyira tartjuk vele a kapcsolatot, így nekünk nem nagyon tűnt fel a dolog, a családunk ezen felében, de azóta olyan teljeskörűen kilábalt ő is a bajból, hogy utólag már nem hinné senki, hogy ezzel küzdött. Sokat segítettek a közelebbi hozzátartozók, akiknek nem kellett kimaradniuk a folyamatból. A felepulok.hu oldalon néztem tehát utána, hogy pontosan kik segítettek neki: ennek a magán rehabilitációs intézetnek jó pár tapasztalt addiktólóiai szakembere van, a társaság ugyanis erre a problémakörre specializálódott és nagyon megnyugtató, hogy létezik ebben a dologban is ilyen profinak és elhivatottnak tűnő organizáció. És persze nem is csak tűnő: nekem csak másodkézből kapott információim vannak ugyan, de ahogy mondtam, az önmagában látványos, hogy milyen alaposan kivezették az említett rokont abból a slamasztikából, amibe sajnos sokkal mélyebben belecsúszott, mint azt bárki sejtette. Amikor nemrég hosszú idő után újra összefutottam vele is, nagyon jó bőrben lévőnek tűnt már.

A felepulok.hu oldalon hosszasan lehet olvasni a tapasztalataikról és a referenciáikról. Telefonon kérhetünk mindenféle segítséget, információt a mérlegeléshez, ami a területet érinti. 70-75%-os hatékonyságról írnak, az alkoholizmus kezelését illetően. És ezt illetően ez elég jó arány. Állapotfelmérésre, és konzultációra Budapesten és Veszprémben is van lehetőség. Bárcsak ezt társadalmi szintre lehetne emelni, mert hazánkat kiemelten sújtja az alkoholprobléma, úgy tudom. És hát nagyon nem úgy tűnik, hogy mindenhol meg tudnának birkózni így, ezzel a dologgal, de ezek szerint van remény!

Ez a terület is egyre csak professzionalizálódik. Van egy szőci, 28 napos felépülési programra lehetőség (itt jön képbe az említett “Felépülési Központ”), ahol 0-24-ben addiktológus és egyéb szakemberek gondoskodnak a “derűs józanság működtetéséhez szükséges módszerek” elsajátításáról. Tényleg remélem, ennek a híre minél több emberhez eljut, aki érintett és ilyen sikeres történetekről hallunk majd nagyrészt, mert mindenki megérdemli az esélyt a gyógyulásra. Önmaga is kell hozzá, de a rokonok is segíthetnek a felismerésben és a segítség megtalálásában. Szintén a felepulok.hu oldalon tanácsot adnak abban is, hogyan közelítsük meg a problémát, ha mi sem érintettek, csak hozzátartozók vagyunk. Érdemes elolvasni mikről írnak, már csak okulásképpen is!